Операцията дава надежда на бездетните жени, има и мъж доброволец, който желае да му

...
Операцията дава надежда на бездетните жени, има и мъж доброволец, който желае да му
Коментари Харесай

Мъж иска да му присадят утроба, след като британка получи матка от сестра си

Операцията дава надежда на бездетните жени, има и мъж доброволец, който желае да му присадят вътрешност

Трансплантацията не е за цялостен живот, а за няколко години, докато се роди дете. После матката се отстранява, за да не се приемат до живот медикаменти, потискащи имунната система

След 25 година проучвания лекарски екип направи първата във Англия интервенция за присаждане на матка. Тя ще даде опция на дами без пълноценна вътрешност да забременеят и родят.

Присаждането, осъществено в болница в Оксфорд, бе крито с месеци поради опасения от затруднения, които можеха да бъдат доста съществени, изясняват от клиниката. За него лекарите оповестиха едвам неотдавна, откакто се увериха, че е сполучливо и двете дами са добре.

34-годишната пациентка получи органа от 40-годишната си сестра, която има две деца и е решила да не ражда повече. По думите на лекарите и двете дами, искащи да останат анонимни, били “на седмото небе ” след

сполучливата двойна интервенция, траяла 9 ч. и 20 минути

Малката сестра е родена със синдром на Майер-Рокитански-Кустер-Хаузер (MRKH) - рядка особеност, при която момичето се ражда с неоформена вагина и недоразвита или изцяло изчезнала матка. Първият признак на болестта, от което страда 1 от 5000 дами, е неналичието на менструация.

Присаждането на матка значително се отличава от това на други органи. То не се прави за цялостен живот, а за няколко години, до момента в който дамата роди дете, което наложително става с цезарово сечение. После матката се отстранява, с цел да води майката естествен живот и да не приема медикаменти, потискащи имунната система.

При заболяването MRKH яйчниците не са повредени и действат обикновено. Затова преди интервенцията пациентката минава два цикъла на стимулиране на овулацията, с цел да се извлекат яйцеклетки, които да бъдат оплодени със спермата на брачна половинка, с цел да основат ембриони.

Най-жизнеспособните ембриони се замразяват и при успешна трансплантация да бъдат прехвърлени в новата матка

“А сега тя действа безупречно ”, твърди пред Би Би Си водещият неповторимата интервенция хирург проф. Ричард Смит.

При сполучливо прекачване на ембриона дамата взема имуносупресори през цялата бременност, с цел да се предотврати отхвърлянето на донорния орган.

За разлика от трансплантацията на сърце или черен дроб тази на матка е лимитирана във времето. Лекарите допускат, че след към пет години и една, най-вече две сполучливи бременности, тя ще бъде отстранена и към този момент няма да са нужни имуносупресори.

Как протече интервенцията

Тежестта на неповторимата процедура в Оксфорд пада върху двама хирурзи – Ричард Смит от лондонския Импириъл колидж и Изабел Кирога от Оксфордския център за трансплантации. В първия стадий на интервенцията, траял 8 ч и 12 мин, те отстраняват матката от 40-годишната дарителка. Внимават да не повредят яйчниците, с цел да не причинят ранна менопауза. Отделят матката дружно с фалопиевите тръби и значими кръвоносни съдове към органа.
“Като онкологичен хирург съм привикнал да отстранявам органи, като в същото време “запечатвам ” съдовете. А при трансплантация органът би трябвало да се извади с допустимо най-вече “незапечатани ” съдове- изяснява проф. Смит. -

Имаше набор от кръвоносни съдове, които в никакъв случай през живота си не бях виждал
Затова бе доста мъчно да извадим органа, само че го направихме ”, прибавя той. В един миг дарителката стартира щедро да кърви, само че докторите овладяват ситуацията.

Следва преместване на органа към реципиентката, към този момент готова за процедурата. Най-трудната част е да се свържат доста дребни съдове, които обезпечават кръвоснабдяването на матката. Тази част от интервенцията е дело на доктор Кирога. Но хирурзите твърдят, че никой от тях не се е опитал да дръпне чергата към себе си. И двамата са се местели към операционната маса до мястото, където в даден миг са били най-необходими.

Трансплантацията е коствала на благотворителната организация Womb Transplant UK към 30 000 евро.
В нея са взели участие безплатно над 30 души медицински личен състав.
Според доктор Смит механически хирурзите от дълго време са подготвени да правят сходни интервенции, само че към този момент вероятността от крах е висока. Основните затруднения пораждат незабавно след присаждането и вероятността от тях е 20-25%. След 3-4 дни рискът от неподходящ излаз спада, а 2 седмици по-късно дамата с нова матка получава първа менструация, шансът да роди дете нараства, а вероятността от съществени затруднения понижава до най-малко.

Ако трансплантацията на матка стане рутинна, дамите, родени със синдром на MRKH, няма да са обречени на бездетие, разяснява Би Би Си. Засега второ сходно присаждане във Англия е планувано за околните месеци, а още няколко пациентки чакат да им дефинират дата.

Според Адам Бален, професор по репродуктивна медицина в Лийдс, когато медицината напредне още и процедурата се усъвършенства, не е изключено мъже да се подлагат на нея и да раждат деца. Той към този момент имал пациент, искащ да му присадят вътрешност.

 

Българинът Петър Димитров е 

част от екипа на интервенцията

Българинът доктор Петър Димитров е част от екипа лекари, направили първото присаждане на матка във Англия, заяви Българска телеграфна агенция, като цитира уеб страницата “Българи в Лондон ”.

Д-р Димитров е от Златоград. Установява се в Англия, преди България да влезе в Европейски Съюз. Затова му се постанова да постави изпити, с цел да може дипломата му да бъде приета там. След това специализира анестезиология. Започва да работи в Оксфорд и става съветник в болница “Чърчил ”.

Това са старшите лекари във Англия. По традиция към тях се обръщат с “мистър ” или “мисис ”, а не “доктор ”, написа уеб сайтът.

“Бях съветник анестезиолог за реципиента. Ролята на анестезиолога е извънредно значима, изключително при трансплантации. Тя стартира доста по-рано от интервенцията с предоперативна подготовка. От доста години работя с хирурга, който трансплантира органа. Тя настояваше да бъда с нея и при тази интервенция. Важно е за хирурга да работи с екипа си, да разчита на анестезиолога за това пациентът да бъде в оптимално положение ”, споделя доктор Димитров в изявление за darik.bg.

Според него най-критичният и най-емоционалният миг в сходни интервенции е, когато присаденият орган се изпълни още веднъж с кръв и почва нов живот.
“Това е много сериозен стадий от интервенцията, тъй като може да има щедро кървене или исхемично нарушаване. Този стадий мина с огромно напрежение и облекчение, че нещата наподобяват добре. Операцията бе по-трудна от плануваната ”, спомня си анестезиологът.

Д-р Димитров е уверен, че трансплантация на матка е допустима в скоро време в България.
“У нас има доста кадърни и знаещи доктори, които са в течение с последните трендове в тяхната компетентност. Смятам, че с добра подготовка сходни интервенции са вероятни. Чувам, че има сътрудници, които даже са подготвени, искам им триумф ”, изясни докторът.
В Европа трансплантация на матка е правена в Чехия и Сърбия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР